Postări pe Blog | Activitate parlamentară (2017-2020) DEPUTAT SIMION LUCIAN EDUARD – Circumscripția 38 TULCEA
Proiecte finalizate sau aflate in parcurs legislativ – 83
Din care :
În calitate de Coinițiator – 61 proiecte
Legi – INIȚIATOR ( 15 legi ) 2017
1.Faleza Tulcea la CJ Tulcea.
LEGEA – 176/2017 privind transmiterea unor imobile din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor aflate în concesiunea Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Maritime” – S.A. Galaţi în domeniul public al Judeţului Tulcea
2.Transferul platformelor aflate in patrimoniul Apelor Romane in domeniul publica al localitatilor Maliuc si Crisan – Plx / 2013 ( Belacurencu )
LEGEA – 221/20.11.2017 privind trecerea unor suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” în domeniul public al comunelor Crişan şi Maliuc, judeţul Tulcea ( Crisan – 7 ha , Maliuc sat Gorgova – 2,78 ha)
3. Prelungirea transferului de administrare a terenului de la Murighiol la CJ Tulcea pentru MINIPORT – Murighiol
LEGEA – 268/2017 privind transmiterea unui teren aflat in domeniul public al statului din administrarea Administratia Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii “in administrarea Consiliului Judetean Tulcea pentru realizarea obiectivului Miniport in localitatea Murighiol” pentru o perioada de 10 ani.
2018 – Sesiunea I
4. Finantarea unor proiecte propuse de catre autoritatile administratiei publice locale din Ucraina in baza acordurilor de infratire / cooperare
LEGEA 52/2018 Pentru completarea Lg. 273 /2006 privind finantele publice locale cu modificarile si completarile ulterioare privind finantarea unor proiecte de interes comun si anume :
Art.352 – (1) Autorităţile administraţiei publice locale din România pot aproba finanţarea unor proiecte propuse de către autorităţile administraţiei publice locale din Ucraina, în baza acordurilor de înfrăţire/cooperare încheiate în condiţiile legii pentru:
5.Transferul Infrastructurii de alimentare cu apa din com. Maliuc satele Gorgova si Partizani de la Apele Romane in domeniul public al com.
LEGEA 53/2018 privind transmiterea unor imobile ( infrastructura de apa ) din domeniul public al statului si din administrarea Administratiei nationale Apele Romane in domeniul public al com. Maliuc
2018 – sesiunea II
6.Acordarea sporului de izolare angajaţiilor administraţiei publice locale care lucrează în Delta Dunării
LEGEA 287/29.11.2018 pentru modificarea şi completarea Legii Cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice
7.Ziua Institutiei Prefectului – 2 APRILIE
LEGEA 348/27.12.2018 Instituirea la 2 Aprilie a Zilei Instituției Prefectului din Romania care poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific dedicate recunoaşterii rolului şi meritelor instituţiei Prefectului la dezvoltarea ţării noastre din punct de vedere conomic, cultural şi social.
2019
8. Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”
LEGEA NR. 26 / 10.1.2019 Reducerea cu 50% a taxei/tarifului pentru colectarea deşeurilor pentru persoanele care locuiesc în Delta Dunării
9. Propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.42/1997 privind transportul maritim şi pe căile navigabile interioare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
LEGEA NR.110/2019 Modificarea legislației astfel încât pescarii și proprietarii de mici pensiuni să poată înmatricula bărcile în calitate de Persoană Fizică Autorizată, Intreprindere Individuală sau Intreprindere Familială
10. Proiect de Lege pentru completarea art.8 alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.18/2017 privind asistenţa medicală comunitară
LEGEA NR.119/2019 Medicii de familie pot fi angajaţi ca medici comunitari de către autorităţile publice locale, în localităţile izolate din Munţii Apuseni şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru a extinde accesul locuitorilor la asistenţă medicală.
11. Proiect de Lege pentru modificarea lit.k) a art. 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura
LEGEA NR.126/2019
Acordarea posibilităţii folosirii plaselor monofilament la pescuitul de calcan, o măsură cu impact pozitiv pentru protejarea faunei maritime, în special a delfinilor, rechinilor şi a calcanului reproducător.
2020
12. Proiect de Lege privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile
LEGEA NR.181/2020 Lege cadru pentru gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile, în vederea atingerii de către România a cotelor de reciclare conform obligaţiilor europene
13. Proiect de Lege pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
LEGEA NR.188/2020
Au fost introduse noi categorii de activităţi considerate locuri de muncă în condiţii speciale, respectiv activităţile din sectorul construcţiilor de nave.
14. Lege pentru modificarea şi completarea Legii-Cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice
LEGEA 206/2020
Iniţiativa are drept scop modificarea salarizării personalului ARBDD şi al Gărzii de Mediu, astfel încât acestea să fie similare cu cele ale angajaţilor din structurile administraţiei publice centrale. Se realizazea o echitate între cele două categorii de salariaţi publici.
15. Propunere legislativa pentru deschiderea pietei fortei de munca sezoniere transfrontaliere
LEGEA 200/2020
Acordarea posibilitatii angajarii lucratorilor transfrontalieri( Moldova , Ucraina , Serbia ) cu contract de munca pe o perioada determinate, pe max 9 luni intr-un an calendaristic, fara a fi necesar avizul de angajare.
Proiecte de lege adoptate de Parlament, dar încă nepromulgate
1.Proiect de Lege privind trecerea unor bunuri imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” – Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral în domeniul public al comunelor Ceatalchioi şi Crişan, judeţul Tulcea (Plx.527/2019)
Trecerea în proprietatea şi administrarea Consiliilor locale ale comunelor Ceatalchioi şi Crişan a infrastructurii de apă. În 29 iunie Preşedintele a formulat o sisizare de neconstituţionalitate, reclamând că transferal ar fi trebuit făcut prin HG, nu prin Lege.
DECLARATĂ NECONSTITUȚIONALĂ – transferul trebuie făcut prin Hotărâre de Guvern, nu prin Lege
Proiecte de lg. pe Ordinea de zi a Camerei Deputatilor cu raport depus la vot final
Proiecte de lege aflat în dezbatere pe comisii
1.Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” (Plx.97/2019)
Propunere de lege
Propun modificarea Legii privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, astfel încât să fie instituite noi reglementări în sensul prezervării habitatului, îmbunătăţirea managementului Rezervaţiei, a modului de gestionare a resurselor regenerabile astfel încât să beneficieze şi comunităţile locale, îmbunătăţirea nivelului de trai al locuitorilor din Deltă şi crearea de ferme de subzistenţă.
-modificarea anexei 1 cu terenurile ocupate de amenajările agricole și piscicole – reducerea celor agricole si repartizarea catre comunitati
-introducerea a 2 zone noi : zona de crutare piscicola si zona marina (unde se va face evaluarea și definirea plajelor de pe teritoriul Rezervației).
-concesionarea resurselor stuficole cu avantaje pentru comunitatile locale
-obligativitatea ARBDD de a evalua și modifica Regulamentul de Urbanism al Deltei .
Raport suplimentar de adoptare, urmează să fie votată în plen
2.Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.52 din 15 aprilie 2011 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri (Plx.254/2018)
Propunere de lege – modificarea legislativă vine si completează cadrul pentru, combaterea muncii la negru și sprijinirea activității Inspectoratelor de muncă care, în acest moment, întâmpină mari greutăți în evaluarea muncii și a angajaților sezonieri pentru activitățile enumerate mai sus.
Codul muncii, lege organică care reglementează raporturile de muncă, atribuie calitatea de angajator persoanei fizice, acest statut trebuie să se menţină şi în materia exercitării unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Raport de respingere.
3.Propunere legislative privind transmiterea unui teren din proprietatea publica a statului si administrarea SGG prin ARBDD în proprietatea publică a județului Tulcea ( Plx 305/2018 )
Propunere de lege
In vederea realizarii obiectivului de investitii “Facilitati de acostare Port Murighiol” propun trecerea unui teren de la ARBDD la CJ Tulcea pentru 10 ani in zona Murighiol complex turistic pentru care sunt linii de finantare prin ITI
4.Propunere legislativă privind trecerea unei suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” – Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral în domeniul public al comunei Pardina, judeţul Tulcea, şi în administrarea consiliului local al acesteia (Plx.18/2019)
Propunere de lege
Trecerea unui teren de la ANAR la Consiliul local al comunei Pardina, în vederea realizării unui drum comunal
5.Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și instituirea unor măsuri fiscal-bugetare (B545/2020)
Creşterea salariului minim brut pentru angajaţii din sectorul de construcţii nave, pentru a fi similar cu cel al angajaţilor din sectorul de construcţii civile şi acordarea de facilităţi fiscale angajatorilor din sectorul de construcţii navale similare cu cele ale celor din sectorul de constructţii civile.
*Coinițiator: 61 proiecte din care promulgate, 24 legi – mai importante :
1.Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice
Legea 153/2017 -s-a asigurat cadru de salarizare pentru administratia publica si ierarhizarea salarizarii demnitarilor ( persoanelor alese )
2.Propunere leg. pentru modificarea art.84 din Lg. educaţiei naţionale nr.1/2011
Legea nr. 71/2018
-Elevii din invatamantul obligatoriu profesional si liceal acreditat/autorizat beneficiaza de tarif redus cu minim 50% pentru transportul local, in comun si cu minim 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, film, opera si alte manifestari culturale
3.Proiect de Lege pentru modificarea art.25 alin.(4) lit.i) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal
Legea nr. 156/2019 Are ca scop incurajarea sponsorizarilor catre miscarea sportive din Romania .Desi in ian 2016 s-a marit limita de raportare la cifra de afaceri de la 0,3% – 0,5 % actele de sponsorizare nu au fost suficient incurajate deoarece 20% din impozitul pe profit depaseste de cele mai multe ori pragul raportat fata de cifra de afaceri de 0,5% astfel ca aceasta limita dubla nu rezolva foarte mult problema .Pentru a se incuraja intradevar act de sponsorizare ar trebui eliminat pragul de referinta la cifra de afaceri si ridicarea procentului la 35% din impozitul pe profit datorat.
4.Proiect de Lege pentru modificarea art.19 alin.(3) din Legea contabilităţii nr.82/1991, modificarea şi completarea Legii societăţilor nr.31/1990, precum şi modificarea Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei
5.Propunere de lege pentru modificarea OUG 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național (Plx.81/2018)
Proiect de lege -Protectia contra braconajului arheologic, reglementarea autorizării detectoarelor de metale si simplificare tipologiei de zone arheologice Propunere leg. pentru completarea şi modificarea O.G nr.43/2000 privind protecţia patrimoniului arh. şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.
6.Propunere de modificare a OUG 195/2005 -privind protectia mediului cu privire la introducerea notiunii de DISCONFORT OLFACTIV
Legea 123/2020/Proiect de lege
-Disconfortul olfactiv – mirosul generat de o activitate care nu poate fi determinat prin indicatori chimici şi care ar putea avea un impact negativ asupra stării de sănătate a populaţie şi care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor.
-În derularea procedurilor de reglementare pentru proiectele sau activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale, autoritatea publică centraţă pentru sănătate, prin structurile subordonate (autorităţile competente în domeniul sănătăţii publice) impun condiţiile de funcţionare pentru respectarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei (OM 119/2014) şi le comunică autorităţilor competente pentru protecţia mediului responsabile cu emiterea actelor de reglementare pentru a fi incluse în actele de reglementare din domeniul protecţiei mediului.
Propunere de lege cu titlul “ Programul de sustinere a producătorilor din sectorul pescuitului și acvaculturii”
Legea nr. 28/2019/Proiect de lege
-Acordarea de ajutoare de stat pentru investitii in sectorul piscicol
-Nivelul ajutorului este de max. 40% din costul standard
PROPUNERI DE PROIECTE DE LEGI 2020 – sesiunea II
1.Compensații în ariile naturale protejate
- definirea lor
- linii de finanțare
- administrare unitară
2.Registrele naționale pentru furnizorii de servicii, lucrari si produse
Instituirea la nivelul ordonatorilor principali pe categorii de lucrări servicii si produse a Registrelor nationale prin care se monitorizează bonitatea furnizorului care a câștigat o licitatie pe bani publici sau europeni si care va trebui sa prezinte un certificat emis de Registru pentru a fi acceptat în altă licitație.
3. Administrarea siturilor arheologice – procedura , înregistrare – rezervațiile arheologice (rezervații ale patrimoniului cultural)
Proiect de Lege
1.Legea privind regimul rezervatiilor arheologice conservarea si administrarea lor
2.Lege privind gestionarea deşeurilor provenite de la construcţiile civile
INTREBĂRI – INTERPELĂRI
Nr total de întrebări adresate 2017-2020 = 45
Nr raspunsuri primite 2017-2020 = 39
Nr întrebări- interpelări adresate în 2020 = 13
Nr, crt. | Data depunere | Institutia | INTREBARE INTERPELARE | RASPUNS |
33 | 04.02.2020întrebare | Ministerul Culturii | Înscrierea Peisajului minier Roşia Montană în Patrimoniul Mondial – solicitarea avizelor de la Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Economiei şi MAE | Nr 1101/08.07.2020Ministerul Culturii nu avea la acel moment avizele solicitate. A recunoscut că termenul limită pentru reluarea procedurii era 1 februarie 2021 şi nu 1 februarie 2020, aşa cum s-a speculat în spaţiul public. |
34 | 12.02.2020întrebare | Ministerul Afacerilor Externe | Cooperarea bilaterală dintre România şi Marea Britanie post Brexit – protejarea drepturilor cetăţenilor români din Regat | Nr.1461/18.03.2020Ministerul Afacerilor Externe acţionează atât în cadrul organismelor UE, cât şi în plan bilateral, pentru a proteja interesele strategice ale României şi ale cetăţenilor români aflaţi în Regat |
35 | 12.02.2020întrebare | Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor | Situaţia reabilitare drum DN 22E I.C. Brătianu – Garvăn, jud. Tulcea | Nr.7861/13.04.2020Nu au fost aprobaţi de Guvern indicatorii tehnico-economici pentru a se putea realiza investiţia. |
36 | 25.02.2020întrebare | Institutul Naţional de Statistică | Date statistice despre industria construcţiilor navele | Nr.2105/12.03.2020INS a furnizat date cu privire la ponderea sectorului în PIB, salariul mediu şi numărul mediu de angajaţi |
37 | 04.05.2020întrebare | Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor | Exportul intracomunitar de buşteni şi lemn rotund – necesitatea ca Ministerul să solicite o derogare de la Comisie de la exportul intracomunitar | Nr.7537/26.06.2020Ministerul nu consideră necesar să stopeze pentru o perioadă exportul de lemn în spaţiul intracomunitar |
38 | 09.06.2020întrebare | Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale | Registrul electronic de evidenţă al zilierilor | Nr.1360/07.08.2020În data de 25 iulie a.c. a fost operaționalizat Registrul electronic de evidență al zilierilor |
39 | 29.07.2020întrebare | Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor | Schemă de ajutor pentru investitorii privaţi, în vederea gestionării deşeurilor | Nu există încă răspuns |
40 | 03.08.2020întrebare | Ministerul Culturii;Ministerul Justiţiei;Ministerul Finanţelor Publice | Litigiul cu Gabriel Resources | Nr.65328/17.08.2020 ; 60972/25.08.2020 ; 5243/16.09.2020Toate cele trei ministere au transmis răspunsuri.În principiu, autoritățile române fac demersurile necesare pentru protejarea intereselor României în litigiul cu Gabriel Resources, dar sunt conștienți că demersurile cu privire la includerea patrimoniului ”Roșia Montană” în patrimoniul univesral UNESCO, înainte de finalizarea litigiului, poate constitui un avantaj pentru firma canadiană. |
41 | 12.08.2020întrebare | Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor | Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională – “Casa Verde Fotovoltaice” | Nu există încă răspuns |
42 | 19.08.2020întrebare | Ministerul Justiţiei | Cerere interpretare legislativă dispoziţii Casa Verde Fotovoltaice | Nr.70186/16.09.2020Ministerul Justiției nu este abilitat să interpreteze normele legale, ci doar să le aplice. Ministerul Justiției trimite la Ghidul de finațare a programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice. |
43 | 08.09.2020Întrebare | Ministerul Muncii | Modul de calcul al pensiilor în sistemul public, soliții pentru rezolvarea inechităților din sistem | Nu există încă răspuns |
44 | 08.09.2020Întrebare | Ministerul Muncii | Aplicativitatea unor disoziții din Codul Muncii referitoare la combaterea muncii la negru | Nu există încă răspuns |
45 | 16.09.2020întrebare | Ministerul Transporturilor | Solicitare cu privire la datele tehnice ale porturilor din județul Tulcea, în vederea realizării unor parteneriate între UAT-uri și Ministerul Transporturilor pentru dezvoltarea de proiecte comune | Nu există încă răspuns |
COMISIA PENTRU MEDIU ŞI ECHILIBRU ECOLOGIC 2019- 2020
Vicepreședinte de comisie
Amendamente
1.Legea zootehniei (x 581/2014- Legea 32/2019 )
Crescătorii de animale au ca bază de furaje o mare parte din terenurile cu destinație agricolă care sunt în administrarea ADS dar și al Consiliilor Locale. O activitate tradițională, creșterea animalelor, specifică zonei rurale pentru Romania, trebuie încurajată asigurând facilități în ceea ce privește cultivarea terenurilor în scop de furaj pentru animale.
Aproximativ 30% din animalele aflate pe teritoriul UAT-urilor sunt înregistrate în RNE și Registrul Agricol din altă localitate decât cea pe teritoriul căreia își desfășoară activitatea de creștere a animalelor, motiv pentru care riscă să nu poată să beneficieze de facilitățile create neîncadrându-se în criteriile impuse motiv pentru care trebuie sa luam in calcul si aceste realitati la conditiile impuse pentru incredintarea directa dar numai pentru crescatorii de animale din jud Tulcea
(2) Consiliile judeţene şi unităţile administrativ-teritoriale, care deţin în proprietate publică/privată sau în administrare terenuri cu destinaţie agricolă, libere de contract, încheie contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, prin atribuire directă, în condiţiile legislaţiei în vigoare, cu crescătorii de animale prevăzuţi la alin.(1).
(3) Procedurile de concesionare pentru crescătorii de animale prevăzuţi la alin.(l) se aplică cu prioritate în prima sesiune, iar suprafeţele destinate crescătorilor de animale sunt stabilite de concedent înainte de concesionare; în situaţia în care suprafeţele sunt mai mici decât cele solicitate se aplică procedura concurenţială.
2.Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr.105/2017 pentru modificarea art 23 din Legea vânătorii și a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006 (Plx 126/2018-retrimis pentru raport suplimentar 4.09.2019)
Legea vânătorii nr 407/2006 prin prevederile ART 23 interzice pășunatul animalelor în perioada 6 decembrie – 24 aprilie, inclusiv pe terenurile deținute de proprietarii animalelor sau pe cele pentru care au acordul scris al deținătorilor acestora fapt care determină pierderi majore în rândul efectivelor de animale și aplicarea de sancțiuni contravenționale pentru crescătorii de animale.
Pe lângă acest amendament la lege, aprobat prin OUG 105/2017 în urma dezbaterilor din comisii, a rezultat necesitatea amendării și a altor articole din legea vânătorii astfel încât aceasta să răspundă problemelor actuale ridicate de Administratorii de fonduri cinegetice, gestionari, asociațiile profesionale și Ministerul Pădurilor și Apelor, astfel :
3. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr.74/2018 pentru modificarea şi completarea ( Plx 560/2018- Legea 31/2019.):
Potrivit angajamentelor luate în fața Comisiei Europene, România trebuie să întreprindă toate măsurile necesare implementării unor instrumente economice în domeniul gestionării deșeurilor și al ambalajelor.
Instrumentele economice care trebuie implementate sunt: „plătește pentru cât arunci”, „răspunderea extinsă a producătorului” și „taxa la depozitare”. Pentru a pune în aplicare instrumentele economice „plătește pentru cât arunci” și „răspunderea extinsă a producătorului” este necesară modificarea și completarea actualei legislații, astfel încât să fie stabilite clar responsabilitățile și obligațiile tuturor actorilor implicați.
Prin prezenta lege se introduc criterii și indicatori de performanță pentru operatorii de salubritate, stațiile de sortare și instalațiile de reciclare în vederea creșterii procentului actual de reciclare al deșeurilor municipale. Pentru UAT – uri se crează mecanismul de monitorizare și decizie asupra modalității de operare a deșeurilor reciclabile și față de acoperirea costurilor care revin OTR-urile ce implementează răspunderea extinsă a producătorului.
Pe de altă parte, luând în considerare abordarea la nivelul Comisiei Europene care se reflectă în Pachetul Economiei Circulare în locul taxei la depozitare se instituie „contribuția pentru economia circulară” pentru deșeurile care ajung sa fie eliminate prin depozitare în vederea descurajării eliminarii acestora prin astfel de metode .
4.Proiect de lege privind aprobarea Programului de sustinere al producatorilor din sectorul de pescuitului si acvaculturii.( Plx 145/2018 –Legea 28/2019)
Având în vedere situația din sectorul piscicol, se instituie prin lege un program multianual de susținere a activității producătorilor din sectorul pescuitului și acvaculturii
Prin acordarea de ajutoare de stat pentru investiții în sectorul piscicol se urmărește eficientizarea activității acestui sector și implementarea Programului de susținere a producătorilor din sectorul pescuitului și acvaculturii având în vedere îmbunătățirea nivelului de performanță și susțenabilitatea fermelor de acvacultură prin îmbunătățirea productiei.
Legea reglementează următoarele:
Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO
2017 – 2020
1.Salvarea celor 6 cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO
Statutul juridic al terenurilor, desemnarea unor administratori, lipsa căilor de acces, suprapunerea, pe aceeaşi suprafaţă a statutului de sit arheologic cu cel de arie naturală protejată, lipsa pazei, ceea ce duce la braconajul artefactelor sunt ameninţări la adresa acestor obiective. Toate acestea rămân probleme nerezolvate timp de 20 de ani, de când Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, recunoscute pentru unicitatea lor în lume, au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Pe parcursul anului 2019 am urmărit rezolvarea acestor probleme prin acţiuni concrete:
2.Acţiuni în vederea salvgardării patrimoniului subacvatic al României
Siturile, structurile, clădirile, navele scufundate, obiectele acoperite astăzi de apă rămân elemente care pot oferi inedite informații istorice, iar acest patrimoniu cultural subacvatic are nevoie de protecție și de conservare, la fel ca toate marile bunuri culturale ale omenirii.
3.Susţinerea şi promovarea tradiţiilor locale la nivel Mondial
În luna mai UNESCO a selectat rețeta saramurii de pește din Delta Dunării alături de alte zece rețete tradiționale din întreaga lume, pentru a fi prezentate de Ziua Mondială a Biodiversității. Celebrarea a presupus oferirea unor mese care respectă viața și care evidențiază practicile culturale și agricole ale rezervațiilor biosferei din intreaga lume.
4.Dezbaterea unor teme sensibile pentru patrimonial natural UNESCO
Situaţia pădurilor de fag din România a fost dezbătută la cea de-a 43-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial UNESCO, care a avut loc la Baku, în Azerbaidjan. Pădurile primare și seculare de fag din Carpați și din alte regiuni ale Europei constituie un sit transnațional de tip natural din patrimonial mondial UNESCO ce cuprinde rezervații naturale din 11 țări europene.
Este vorba în principal despre zonele tampon din parcurile naționale Domogled-Valea Cernei și Cheile Nerei-Beușnița, unde s-a înregistrat activitate de exploatare forestieră și există temerea că acestea au fost foarte aproape sau chiar adiacente de granițele zonelor componente ale sitului UNESCO.
5.Susţinerea introducerii în patrimoniului cultural immaterial UNESCO a “tarafului traditional din România”
În perioada 9 – 14 decembrie am participat la cea de-a 14-a Sesiune a Comitetului interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial UNESCO, Bogota, Columbia, unde am discutat cu toți cei 24 de membri ai Comitetului privind viitoarea propunere a României, Taraful traditional din Romania, prezentând importanța acestui element pentru patrimoniul național și internațional. Feedbackul a fost pozitiv, fiind apreciate deschiderea și perseverența părții române în promovarea valorilor naționale.
Obiective pentru 2020
DEPUTAT PSD SIMION LUCIAN EDUARD
Comentarii recente