Postări pe Blog   |  Comentariu PNRR: Tranzitia verde în viziunea PNRR, ar trebui să fie sprijinită prin reforme și investiții în tehnologii, capacități verzi, biodiversitate și eficiență energetică

Comentariu PNRR: Tranzitia verde în viziunea PNRR, ar trebui să fie sprijinită prin reforme și investiții în tehnologii, capacități verzi, biodiversitate și eficiență energetică

Tranziția verde ar trebui să fie sprijinită prin reforme și investiții în tehnologii și capacități verzi, inclusiv în biodiversitate, eficiență energetică, renovarea clădirilor și economia circulară, contribuind în același timp la obiectivele Uniunii privind clima, promovând creșterea sustenabilă, creând locuri de muncă și menținând securitatea energetică.

Delta-Dunarii-Murighiol

Măsurile sprijinite conform Regulamentului UE 2021/241 și incluse în planurile de redresare și reziliență ale fiecărui stat membru în parte ar trebui să contribuie la Tranziția verde, inclusiv la biodiversitate, sau la abordarea provocărilor generate de această tranziție, și să prevadă un cuantum care reprezintă cel puțin 37 % din alocarea totală a planului de redresare și reziliență, pe baza metodologiei pentru urmărirea cheltuielilor legate de climă.

Din programul prezentat result[ serioase îndoieli ca măsurile prevăzute contribuie integral  la Tranziția verde , biodiversitate sau la abordarea provocărilor generate de această tranziție.

Chiar dacă prin alocare se încearcă respectarea unui procent de cel puțin 37 % însă nu toate măsurile incluse în pilonul Tranziția verde sunt eligibile cu suma integrală conform Anexei VI din Regulamentul UE. Ca atare, la , cu siguranță sumele alocate pe pilon vor fi scăzute și planul este susceptibil dea fi respins .

Alocarea doar a 8,5 % ( 1,3 mld. Eu ) din cei 37% ( 15,3 mld. Eu) repartizați pe pilonul Tranziția verde pentru managementul deșeurilor colectare selective și economie circulară care ar trebui să reprezinte măsura prioritară în Tranziția verde este foarte mică și dovedește interesul redus al guvernării pentru a rezolva o problemă aflată în procedură de infringement.

Lucian06

Unele măsuri și proiecte prinse la pilonul Tranzitia verde  nu sunt  eligibile, cum ar fi transportul cu metroul , execuția de noi magistrale și achiziții de material rulant  și nu va face decât să scadă cunatumul alocării de 37 %. .

Unele domenii de mare interes cu  acțiuni care au coeficient de sprijin pentru schimbări climatice și pentru obiectivele de mediu în Anexa VI din Reg. UE nu se regăsesc în PNRR,   cum ar fi :

*Măsuri ( proiecte ) nationale privind calitatea aerului și reducerea zgomotului

*Protejarea, refacerea și utilizarea sustenabilă a siturilor Natura 2000

*Reabilitarea siturilor industriale și a terenurilor contaminate respectând criteriile de eficiența.

*Infrastructură pentru combustibili alternativi. Transport multimodal

*Porturi maritime (TEN-T), cu excepția instalațiilor dedicate transportului de combustibili fosili

*Căi navigabile interioare și porturi interioare (regionale și locale), cu excepția instalațiilor dedicate transportului de combustibili fosili

Intre masurile inscrise  in pilonul Tranzitia verde  se regaseste si infiintarea Retelei de arii naturale urbane un proiect care in momentul de fata nu are nici macar baza legislativa fiind la stadiul de dorinta din partea coalitiei .

portile-de-fier3

Eligibilitatea PNRR – ului rezulta dintr-o motivarea si justificarea corespunzatoare al acestuia   avand la baza următoarele elemente :

*masura in care  planul de redresare și reziliență întărește potențialul de creștere, crearea de locuri de muncă și reziliența economică, socială și instituțională a statului membru în cauză.

*măsurile prevăzute în planul de redresare și reziliență vor contribui la tranziția verde, inclusiv la biodiversitate și dacă măsurile respective corespund unui cuantum care reprezintă cel puțin 37 % din alocarea totală a planului de redresare și reziliență.

*contributia la tranziția digitală sau la abordarea provocărilor generate de aceasta reprezintă cel puțin 20 % din alocarea totală a planului de redresare și reziliență.

*pentru implementarea planului de redresare și reziliență, un rezumat al procesului de consultare, desfășurat în conformitate cu cadrul juridic național, a autorităților locale și regionale, a partenerilor sociali, a organizațiilor societății civile, a organizațiilor de tineret și a altor părți interesate relevante, precum și al modului în care contribuțiile părților interesate se reflectă în planul de redresare și reziliență.

 

Distribuie postarea

Google1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>