Postări pe Blog   |  Răspunsuri pentru întrebările nerostite ale unor ziariști

Răspunsuri pentru întrebările nerostite ale unor ziariști

LS“Cine va gestiona miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării (?)” se întreabă  retoric un distins ziarist tulcean pe blogul domniei sale, asigurându-ne de faptul că “ochii vigilenți ai anchetatorilor DNA sunt ațintiți asupra ARBDD”.

Foarte bine, zic. Și aș vrea să vă spun, domnule Amihulesei, punctual, că la gestionarea fondurilor europene alocate prin Programul ITI (Investiții Teritoriale Integrate), ARBDD nu este decât unul dintre beneficiari, evident, în măsura în care ne vom putea dovedi capacitatea de a elabora și de a dezvolta proiecte capabile să atragă finanțare. Desigur, ne pregătim în acest sens. Unitatea înființată la ARBDD pentru gestionarea fondurilor nu va face decât să monitorizeze deschiderea tuturor programelor operaționale pe care să înscrie prioritățile noastre. Participarea la managementul proiectelor implementate de ARBDD se va face strict, în limitele legii.

Mă bucur că am ocazia să vă spun dumneavoastră și tuturor celor care sunt interesați de acest subiect că atunci când am fost numit Guvernator al RBDD am cerut mai întâi de toate,  proiectele care s-au dezbătut, au fost lăsate în uitare, s-au rătăcit sau sunt în curs de implementare în ultimii…25 de ani. “Care ?” am fost întrebat. “Toate” am zis. Fiecare ptoiect a avut importanța lui la un moment dat.

Am identificat și înregistrat proiectele care au avut la bază studii efectuate deja, am propus alte proiecte noi determinate de necesitățile actuale în consens cu prioritățile stabilite prin Strategia ITI realizată de specialiștii de la Banca Mondială. Pentru acest Program de finanțare 2014 – 2020, Rezervația Biosferei Delta dunării poate fi eligibilă  pentru cca. 200 de milioane de euro. Restul sumelor prevăzute în Programul ITI sunt coordonate, după cum cred că știți, de Asociația pentru Dezvolatre Comunitară ITI Delta Dunării finanțată prin Programul de Asistență Tehnică 2014 – 2020.

Referitor la faptul că  “s-a mărit schema de personal a ARBDD” trebuie să vă spun că după eforturi susținute am reușit să obținem încă 38 de posturi, în fapt, am reușit să revenim la schema de personal de dinaintea tăierilor făcute de Guvernul Boc. Ele vor fi repartizate conform priorităților actuale:  pentru Comisariatul de Control, cu repartiție pe fiecare comisariat regional – 17 posturi; pentru Biroul de administrare a zonelor strict protejate – cu 5 persoane; pentru Biroul de informare – cu 5 persoane (vor administra și centrele de informare) ; pentru unitatea de Management al proiectelor (cu personal contreactual angajat în totalitate din exterior) –  4 persoane; Corpul de control al guvernatorului, care urmează să verifice în mod operativ sesizările primite cu privire la activitatea personalului Rezervației; 2 persoane la Transport, logistică și câte una la Achiziții și Contabilitate.

Vreau sa cred că v-am putut fi de folos, domnule Amihulesei și cele câteva detalii lămuritoare să vă fi convins de buna intenție cu care am plecat la acest drum. Chiar îmi doresc să pot să fac mai mult pentru Delta Dunării și pentru oamenii de aici, pentru toate aceste comunități care trăiesc de generații altfel decât noi. Și nu se plâng atât de des pe cât o facem unii dintre noi. Sper să și reușesc.

Distribuie postarea

Google1

2 Responses to Răspunsuri pentru întrebările nerostite ale unor ziariști

 1. Gabriela Răspunde

  20 aprilie 2015 at 12:11

  Speram ca banii sa fie folositi pentru delta si nu pentru………………<> din delta

  • Gabriela Răspunde

   20 aprilie 2015 at 12:12

   bunatati din delta ………scrisesem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>