Postări pe Blog   |  Plajele Vadu și Corbu: No man’s land

Plajele Vadu și Corbu: No man’s land

Lucian-SimionAm fost atenționat în nenumărate rânduri (de când sunt Guvernator ARBDD) de faptul că sunt probleme în zona celor două plaje de la Corbu și de la Vadu, plaje care aparțin teritoriului administrativ al comunelor Corbu, respectiv, Săcele dar, în același timp sunt zone protejate din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Au fost tot timpul tot felul de sesizări, sunt și acum când ne apropiem de deschiderea oficială a sezonului turistic, sesizări referitoare la accesul în zona celor două plaje, la regulile care, în mod evident nu se respectă, la felul în care unii dintre turiști înțeleg să folosească aceste locuri.

În zonă ne-am întâlnit cu autoritățile publice ale celor două comune, operatori de turism, proprietari ai terenurilor aflate în vecinătatea acestor plaje și am analizat situația de facto.

Ce se reclamă :

*Accesul autovehiculelor direct pe plaje;

*Stationarea, nu de puține ori, a acestor autovehicule de teren dar și a unor rulote pe toată perioada sezonului estival. Mai mult decât atât, înțeleg că spiritul întreprinzător este bine dezvoltat aici în sensul că unii cetățeni cazează turiști în rulote. Evident totul este la negru;

*Curse auto, motoare, ATV-uri în zona de plajă;

*Încălcare de proprietate privată și de stat;

*Deteriorarea mediului specific;

*Starea precară de salubrizare;

*Prea multele căi de acces create fără nici o noimă de turiști (?)

În urma discuțiilor avute am solicitat realizarea  unui parteneriat între ARBDD și administrațiile locale și am hotărât de comun acord luarea unor măsuri în regim de urgență :

*Instalarea la limita de proprietate a RBDD a unor panouri de avertizare cu informarea turiștilor asupra cuantumului amenzilor pe care le vor suporta dacă încalcă legislația în vigoare ( la Corbu – 12 panouri, la Vadu – 4 panouri );

*Închiderea accesului cu bariere pe unele trasee de acces și blocarea altora;

*Accesul în zonele de plajă se va face numai de către serviciile de salubrizare ale celor două primării;

*Primăria Corbu va înființa pe întreaga perioadă a sezonului, în teritoriul administrativ al comunei, trei parcări cu statut provizoriu. Primăria Săcele va amenaja o parcare de acest fel;

*ARBDD va suplimenta controlul pe toata perioada estivală  în tot arealul vizat;

*Primăriile vor avea, în limita teritoriului lor de competență,  agenți de pază și de ordine pentru gestionarea activității  în zonă .

Personal, mi-am declarat disponibilitatea de a participa și la alte dezbateri pe această temă  în cadrul ședințelor de consiliu local sau a unor dezbateri organizate de societatea civilă.

Pentru că, iată, am creat posibilitatea unui dialog în acest spațiu, vreau să vă propun această temă, care a provocat de-a lungul timpului tot felul de controverse, dezbaterii publice.

Cele două plaje – numite de cele mai multe ori „sălbatice”, în fapt zone protejate din arealul ARBDD, încep să resimtă efectele unui turism haotic. Trebuie să punem lucrurile în ordine chiar dacă știu că vor urma presiuni din partea celor cărora le convine ca această zonă să fie „No man’s land”.

Dacă aveți propuneri, idei practice, comentarii, sunteți invitații mei.

 

Distribuie postarea

Google1

9 Responses to Plajele Vadu și Corbu: No man’s land

 1. bogdan Răspunde

  22 aprilie 2015 at 19:59

  De ce nu se poate sau nu se vrea amenajarea unor zone de campare cu taxa cu toalete dusuri si tot ce trebuie in Delta ? Asa cei ce prefera cortul pot fii controlati mai usor si nu vor mai avea motive sa se insire pe toate malurile lasand acolo deseuri de plastic si alte gunoaie
  Nu toata lumea viseaza la 4-5 stele atunci cand viziteaza Delta.

 2. cezara hera Răspunde

  22 aprilie 2015 at 20:32

  Sunt niste locuri extraordinare. Din pacate, in ultimii ani au inceput sa apara tot felul de…indivizi, daca-mi este permis sa spun, care provoaca scandal, galagie si lasa in urma mormane de gunoaie. S-a dus farmecul plajei de la Corbu ! N-ar strica putina ordine. Dar cred ca va fi greu spre imposibil. A mai fost acolo un mare scandal cu terenuri si nu s-a intamplat nimic.

 3. Gabriela Răspunde

  23 aprilie 2015 at 6:07

  Despre ce vorbim ..banuiesc ca mergeti pe varianta de la Kaufland care are un indicator de la rezervatie zic eu …..peiviti pe dreapta …tot dealul e plin de gunoaie …..este intrarea in orasul de la portile Deltei ………..o imagine sinistra…….Corbu e un loc de corturi…..sunt cosuri de gunoi ,panouri de avertizare,….aaaaaa nu sunt taxe asta vreti sa spuneti ……..sa fie FREE TAXe….

 4. sed lex, dura lex Răspunde

  23 aprilie 2015 at 7:12

  Am scris de-a lungul timpului tuturor celor responsabili, inclusiv ARBDD, am scris la presă an de an.Acum vă scriu și dumneavoastră: Cum poate aplica ARBDD amenzi ]ntre 130 ron ;i 3000 ron turi;tilor numai pentru că au staționat sau campat pe plaja Corbu pe o LEGE în timp ce pe altă LEGE tot ARBDD a dat autorizații de vânzare a plajei și construcție chiar în Rezervație, exact pe aceiasi plajă, pentru case de vacanță, pensiuni, terase… pe altă LEGE s-au facut drumuri în zonă, pe altă LEGE se dau amendezi celor care stationează pe acele drumuri….?Înseamnă că sunt prea multe legi contradictorii si unele legi trebuie abrogate sau modificate.Sau sunt prea multe interese ?? Din surse sigure, plaja Corbu e vândută deja in proporție de 80%.

 5. Roby Răspunde

  25 aprilie 2015 at 14:08

  Este permis turismul in zona celor doua plaje (cu Sulina ne-em lamurit, nimeni nu mai spune nimic ce se intampla cu „amenajarile” Udrei)? Deci, in ce conditii avem voie sa campam pe plaja? Si daca avem voie de ce nu exista amenajarile minime pentru campare? La fel si in Delta Dunarii, de ce nu sunt locuri concret marcate pentru campare, de ce nu sunt informatii clare despre aceste lucruri si doar turistii sunt vinovati? Ce taxe noi trebuie sa platim ? Sunt tot felul de oameni acolo care spun ca parti din cele doua plaje le apartin. Care este adevarul? Multumesc.

 6. Gigi Petrescu Răspunde

  5 mai 2015 at 18:05

  Domnule guvernator, vreau sa incep prin a va spune ca nu sunteti corect informat.
  Si ca sa fiu corect inca de la inceput, am sa spun ca sunt unul dintre cei care stau toata vara, cu copii(am doar 5…), intr-o rulota, la Vadu.
  Vin aici de 12 ani, si am vazut toate transformarile: in primii 2-3 ani, nu te deranja nimeni, doar „pescarii” treceau cu caruta sa-si adune plasele(ilegale, bineanteles…).
  Din 2006 ai inceput sa apara turistii de „week-end”care fie veneau sa-si faca gratarul la malul marii si sa asculte manele, fie tavaleau cate o duduie pe plaja.
  Din 2010 au aparut oportunistii: cherhanalele au devenit locuri de cazare(si in rulote, la negru, cum spuneti dvs.) si discoteci cu multi wati in boxe, de fugea si casalotul,nu numai pescarusul, patronii acestor cherhanale, renumitii Broasca si Ionut, au inceput sa „are” plaja cu masini 4×4 neanmatriculate pt. ca trebuiau sa-si scoata turistii din nisip, iar eu si ai mei copii adunam in fiecare duminica gunoiul lasat de cocalari, pt.ca mie imi place sa ma intorc la Vadu, si platesc in fiecare an accesul atat pt.masina si rulota cat si pentru adulti. Sper doar ca nu veti lasa iar la mana angajatilor dvs. cu salarii mici accesul la plaja. Pt. ca eu am sa vin iar la Vadu cu rulota si cei 5 copii, iar daca nu voi putea sa stau linistit in boschetii de la malul marii cu copii mei, in rulota mea, pentru care sigur ca o sa platesc si anul acesta accesul, va asigur domnule guvernator ca voi filma generatoarele celor care organizeaza concerte la plaja Vadu,si am sa va intreb public, in toate ziarele si la toate televiziunile, cum au fost carate pana acolo, am sa filmez cum sunt aprovizionate cu bautura pt.clientii fideli cele 2 cherhanale, si am sa filmez si am sa va arat ca vor fi in continuare cocalari care vor pune „pe burta”, in nisip, pe plaja, masinile lor puternice si am sa va intreb: DE CE EI AU VOIE SI EU NU? PT.CA NU SUNT COCALAR? PT.CA STRANG GUNOIUL(INCLUSIV PE AL COCALARILOR) SI IL DUC IN SAT? Inainte de a constrange turistii onesti, care vin sa simta marea si sa se bucure de minunile ei( de care nu au parte in celelalte statiuni, in care marea si bucuria ei au murit sufocate de aceeasi cocalari), ganditi-va cati din angajatii dvs. sunt coruptibili si aplica legea doar omului de rand, nu si cocalarilor… Pt.ca si dvs.stiti: vara are doar 2 luni si iarna e lunga si salariul mic…

 7. Florin Răspunde

  7 mai 2015 at 20:44

  Domnule guvernator
  Vin pe plaja de la Vadu de cativa ani.Cred ca solutia pentru a pastra locurile asa cum sunt,este intensificarea controalelor de catre angajatii Rezervatiei si instalarea de panouri de avertizare privind pastrarea curateniei, a accesului si a camparii in aceasta zona.Cred ca daca veti amenaja ceva in zona locul se va aglomera si mai mult si se va distruge mai repede.Lasati zona asa cum este si incercati prin oamenii dvs.sa educati turistii sa se comporte ca atare.Banii adunati din taxa de acces pot fi folositi pentru pastrarea curateniei in zona.Anul trecut am fost controlat de unul din angajatii care patrulau pe plaja si mi s-a atras atentia sa nu las gunoaie la plecare.Mi-a placut acest lucru,oamenii isi fac treaba dar cred sunt putini si nu fac fata.In zilele foarte aglomerate nu i-am mai vazut patruland.

 8. iulia niculescu Răspunde

  22 iunie 2015 at 7:04

  In week end-uri ,de cele mai multe ori,sosesc cei de-ai locului care trantesc niste chiolhanuri cu gratare si bautura din plin iar dimineata pleaca lasand gunoaiele in jur.Da,normal ca nu vin cu corturi pt ca n-au nevoie de ele.Si nu cei care vin de prin toata tara si campeaza acolo fac prapad si asta pt ca cine prefera Corbu sau Vadu sunt oameni de o anumita factura,cei care iubesc sincer natura si le pasa de ea,nu cocalarii cu Q7..De cate ori am fost in zona si am vazut masini pe plaja aveau nr. de CT,TL,CL..Cine vine acolo cu cortul ar putea sa-si plateasca bilet intr-o statiune dar n-o face pt ca nu-i place nebunia unei statiuni..Sunt zeci de ani de cand oamenii campeaza in zonele astea si n-au mai fost atatea interdictii si totusi nu mi se pare ca Biosfera sa fie afectata atat de periculos si iremediabil.Mai degraba sunt presiuni,probabil,din partea detinatorilor de hoteluri si pensiuni ,aparute ca ciupercile dupa ploaie,din Mamaia,Navodari asupra diriguitorilor Biosferei pt ca turistii sa fie indrumati catre hoteluri si nu spre campare.Se pot amenaja zone de campare civilizate dar nu se vrea asta din cauza a tot felul de interese.Punct.Asta cu afectatul Biosferei este o minciuna grosolana.

 9. Vladar Dorel Răspunde

  1 iulie 2015 at 16:35

  Sa va fie rusine domnilor care faceti legi peste noapte noi ca turisti cu rulotele nu putem campa la noi in tara ex la vadu ca cica e biosfera dunarii dar aia cu vilee lor au avut voie sa si le faca.a am uitat de la rulotisti nu puteti lua spaga.Tot spuneti ca rulotisti fac mizerie va informez ca rulotisti sunt cu famili si nus permit sa lase gunoiul unde campeaza.Va mai mirati ca nu vin straini la noi an tara.Domnilor straini nu dau spaga,sa va fie rusine. Daca am putea sal anviem pe vlad tepes nu ati mai ramane unul an parlament.RUSINE SA VA FIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>