Postări pe Blog   |  Doi Guvernatori la „TIMP DE VERDE, VERDE PESTE TIMP”

Doi Guvernatori la „TIMP DE VERDE, VERDE PESTE TIMP”

Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunarii, Lucian – Eduard Simion a avut onoarea de a fi invitat la unul dintre evenimentele emblematice  dedicate protejării mediului pentru sănătatea planetei, eveniment organizat de Banca Națională a României la aniversarea a 135 de ani de existență.

guvernatori

“Acum 135 de ani, în împrejurări istorice favorabile, lua fiinţă cea de-a 16-a bancă centrală din lume: Banca Naţională a României. Deşi legea de înfiinţare a apărut în Monitorul Oficial în primăvara lui 1880, intrarea în funcţiune a instituţiei noastre a durat până la sfârşitul anului 1880. Aşa că am decis să organizăm evenimentele aniversare în două sesiuni prelungite, prima desfăşurându-se în această primăvară, de-a lungul lunilor aprilie şi mai, cea de a doua urmând să fie organizată în cursul toamnei. Şi pentru că verdele este culoarea specifică primăverii, exprimând regenerarea naturii, am considerat firesc să includem dezbaterea de astăzi în actuala sesiune a celei de-a 135-a aniversări a Băncii Naţionale.

Tema aleasă pentru reuniunea de astăzi – „TIMP DE VERDE, VERDE PESTE TIMP” – are strânse legături atât cu istoria de 135 de ani a instituţiei noastre, cât şi cu activitatea pe care o desfăşurăm în prezent. E drept, timpul Băncii Naţionale, cel care e deja istorie şi cel prezent, şi-a constituit reperele cardinale într-un univers specific, adunând laolaltă înfăptuiri, împrejurări, evenimente şi întâmplări având ca numitor comun asigurarea dezvoltării economice şi stabilităţii financiare a ţării. Totodată, fiind o instituţie cu o existenţă îndelungată, “Bătrâna Doamnă” a pieţei noastre bancare a acumulat şi un patrimoniu ce este astăzi inestimabil. Pot să afirm că de acest patrimoniu – ce înglobează numeroase valori istorice – noi, cei de la Banca Naţională, avem grijă ca de ochii din cap” a declarat Mugur Isărescu în alocuțiunea sa din deschiderea evenimentului.

“Sintetizând, voi sublinia că deviza “TIMP DE VERDE” reprezintă o preocupare şi pentru Banca Naţională a României de a asigura conservarea mediului înconjurător şi, totodată, de a promova alinierea acestor preocupări la manifestările tematice internaţionale. Aşadar, în această primăvară a anului 2015, în context aniversar, organizăm o serie de evenimente evocând “Luna pădurii”, iniţiate în 1872 pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Din anul 1902, la iniţiativa lui Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, această tradiţie este celebrată şi în ţara noastră, sub denumirea “Sărbătoarea sădirii arborelui”.

Mulţumindu-vă călduros pentru participarea la această reuniune, ca expresie a interesului Dumneavoastră faţă de strategia BNR de conservare şi dezvoltare a patrimoniului verde al instituţiei noastre, vă rog să luaţi act de invitaţia pe care v-o adresez tuturor de a participa miercuri 15 aprilie, imediat după Paşti, la o aplicaţie practică. Pentru că în această primăvară, în cel de-al 135-lea an de când România are o bancă centrală, sub egida „TIMP de VERDE – VERDE PESTE TIMP” angajaţii BNR, într-un act de voluntariat, participă la replantarea unor specii de arbori şi la operaţiuni specifice de întreţinere a valorilor din “Parcul cu Platani”, ca parte a programului strategic de ocrotire şi dezvoltare a patrimoniului natural pe care îl avem în gestiune”și-a încheiat Guvernatorul BNR alocuțiunea după un recurs la istoria patrimoniului natural și a celui construit al României.

La această reuniune au mai participat Grațiela Leocadia Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mihai Sorin Câmpeanu, Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Cristian Hera, Vicepreședinte al Academiei Române, Ioan Vasile Abrudan, Rector al Universității Transilvania.

Anul 2015 are o semnificaţie specială şi pentru Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării care sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Recunoscută pe plan mondial datorită bogăţiei de specii găzduite, Delta Dunării este zonă umedă de importanţă internaţională pe lista Convenţiei Ramsar, patrimoniu natural de valoare universală excepţională sub UNESCO şi rezervaţie a biosferei în cadrul Programului MAB- UNESCO.

 

Distribuie postarea

Google1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>