Postări pe Blog   |  Din nou despre Bâstroe și Delta Dunării. O nouă întâlnire trilaterală.

Din nou despre Bâstroe și Delta Dunării. O nouă întâlnire trilaterală.

LucianVă spuneam în urmă cu puțin timp că ne-am străduit din răsputeri să ținem dechis și în dezbatere cazul Canalului Bâstroe care părea că nu mai interesează pe nimeni. Și vorbesc în numele întregii echipe de la ARBDD.

Astfel, în cursul săptămânii care a trecut ne-am deplasat la Izmail unde am avut o nouă întâlnire trilaterală (România, Ucraina și Republica Moldova) și unde am hotărât că monitorizarea zonei trebuie să continue, de această dată și cu ajutorul Republicii Moldova.

Am fost pregătiți foarte bine și am prezentat materiale noi, foarte documentate, întocmite de Institutul Național de Cercetare Delta Dunării (INCDD) referitoare la impactul continuării lucrărilor la canalul Bâstroe (etapa a doua) asupra biodiversității din zonă, asupra ecosistemelor și în mod deosebit asupra canalelor de migrație ale sturionilor, impactul asupra coloniilor de păsări și nu în ultimul rând , cantitatea tot mai mare de aluviuni care se adună la intrarea pe canal (faptul că fenomenul de sedimentare a aluviunilor la gura de intrare a canalului pun în pericol  importante locuri de cuibărit pentru păsări) dar și asupra prejudiciilor aduse  activităților curente de pe Canalul Chilia Veche.

Cu alte cuvinte, am prezentat un program complet de monitorizare a zonei cu pecizarea că punem la dispoziție infrastructura necesară unor cercetări serioase, complete, necesare în această situație, nava noastră laborator, echipamentele necesare, cei mai buni specialiști în domeniu, un ponton pentru asigurarea unor condiții de cazare decente pentru specialiștii care vor acționa în zonă. Speranța mea este că de această dată vom putea armoniza păreririle specialiștilor din cele trei state și vom putea trimite un studiu complet Comitetului de evaluare a Comisiei de la Berna. Vă reamintesc faptul că încă din anul 2004, Comitetul Convenţiei de la Berna solicita autorităţilor ucrainene suspendarea imediată a lucrărilor aflate în curs în zona estuarului canalului Bâstroe şi abandonarea implementării fazei a doua a proiectului, pentru prevenirea altor modificări semnificative ale habitatelor naturale ale speciilor aflate în indexul roşu european al speciilor protejate.

Distribuie postarea

Google1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>