Postări pe Blog   |  Despre accesul în Delta Dunării, despre pescuit și despre primăvară

Despre accesul în Delta Dunării, despre pescuit și despre primăvară

Hristos a Înviat !

Astăzi am găsit răgaz pentru câteva rânduri. Mai întâi, sper din toată inima că ați avut Sărbători pascale liniștite, frumoase, cu bucurie și cu belșug. Am văzut că foarte mulți români au ales să petreacă Paștele în mijlocul naturii și, slavă Domnului, în tot nordul Dobrogei ai o mare varietate de „oferte”: pădure, trasee interesante în Parcul Național Munții Măcin și, evident, Rezervația Biosferei Delta Dunării . Pe mine m-a fascinat întotdeauna primăvara în Delta Dunării (!) Poate și pentru că aici vine un pic mai devreme, odată cu primele păsări care sosesc aici și se pregătesc pentru cuibărit. Anul acesta, la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, au venit coloniile de pelicani creți (pelecanus crispus) care-au îmbrăcat așa-nimitul „penaj nupțial” și-au pregătit cuibul și… cuibăresc deja. Vorbim despre o specie deosebit de vulnerabilă la nivel global, o specie rară, amenințată cu dispariția, pe care noi și foarte multe ONG-uri de profil o monitorizăm cu mare atenție. Am să vă povestesc mai multe lucruri pe această temă într-o postare viitoare.

Taxare-ARBDDAcum vreau să vă spun că, în sfârșit, am rezolvat problema eliberării permiselor pentru accesul în RBDD și a permiselor de pescuit sportiv. Am reușit să achiziționăm primele două aparate automate de eliberare a permiselor menționate mai sus. După ce ani de zile s-a vorbit despre acest lucru, iată, cu efortul întregii echipe de la ARBDD, în aceste zile aparatele sunt funcționale non-stop. Ele sunt amplasate în municipiul Tulcea, la intrarea în sediul ARBDD de pe faleză  (str. Portului, 34 A)  și la recepția hotelului Delta (str.Isaccei, nr.2). Plata pentru eliberarea documentelor dorite se face cu numerar sau card după introducerea datelor de identificare personală prin scanarea cărții de identitate sau a pașaportului sau prin introducerea manuală a datelor. Tarifele sunt stabilite prin Ordinul Ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 610/2009.

Spuneam că am rezolvat o problemă care a provocat multe dicuții de – a lungul timpului, ca urmare a nemulțumirii îndreptățite a oamenilor care doreau să meargă în delta cu toate documentele legale și întâmpinau tot felul de piedici în sensul că programul angajaților din ARBDD era unul stabilit (cf. legii), oamenii ajungeau la Tulcea de multe ori în weekend și dacă tot erau nevoiți să treacă prin furcile caudine ale unor proceduri legale extrem de complicate, atunci…riscau amenzi destul de mari și plecau către deltă fără permisele legale. Am primit nenumărate plângeri și sesizări în acest sens încă din perioada în care eram prefect de Tulcea.

Știu că nu este suficient, de aceea, în maximum două luni vom mai avea două aparate de taxare automată, la Jurilovca și, probabil, în zona comunei Mihai Viteazu pentru partea de  Rezervație de pe teritoriul județului Constanța. În tot acest timp lucrăm și la o soluție de eliberarea unor astfel de documente online.

În Delta Dunării anul acesta primăvara este superbă. Merită să trăiți această experiență.

Distribuie postarea

Google1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>