Postări pe Blog   |  Cui îi este frică de potențiala mea candidatură la funcția de Primar al Municipiului Tulcea?

Cui îi este frică de potențiala mea candidatură la funcția de Primar al Municipiului Tulcea?

Lucian * Eu sunt cetățeanul Simion Eduard Lucian. Prietenii îmi spun, după caz, Edi sau Luci. Dumneavoastră,  cei care înfierați cu mânie proletară, fără să vă documentați, cine sunteți?

Din momentul în care a început să se vorbească mai mult prin oraș că aș putea fi unul dintre candidații pentru funcția de primar al Municipiului Tulcea la alegerile de anul viitor, au început să mă atace tot felul de oameni fără nume și fără fețe, habar n-am cine sunt, scriu pe un site, „semnează” anonim (…) și, evident, își dau cu părerea despre una, despre alta….

Mai nou, (mai exact, cum spuneam, de când au aflat că aș putea fi un potențial candidat la Primăria Tulcea), mă acuză pe mine de nepăsare făcând trimitere la un Ordin din 2013, când nu eu eram Gvernator al ARBDD, Ordin care stabilește o taxă de acces în arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării, taxă de care sunt scutiți doar localnicii din deltă nu și ceilalți locuitori ai județului.

Stimate domn sau stimată doamnă, pentru că, repet, cei care scriu o dau “anonimă”, care spuneți că :“La nivel declarativ, aproape ca ne convinge, insa faptic, exista un proiect concret, serios si pe termen prea lung ce denota  nepăsarea acestuia fata de locuitorii întregului judet. Da, chiar asa! Este vorba de NEPĂSARE. Iar nepăsarea  acestuia este denumită pompos Ordinul Ministrului Nediului  si Schimbărilor Climatice nr. 1882 din 2013”.

Vreau să vă spun că ordinul la care faceți referire aducea niște modificări la Ordinul inițial, nr. 610/19.05.2009 prin care Ministrul de atunci, Nicolae Nemirschi, instituia această taxă la propunerea ARBDD. Ordinul din 2013 nu făcea decât să stabilească modul în care se puteau achita aceste  tarife. Nimeni nu a strigat sufocat de indignare nici în 2009, nici în perioada următoare că nu e bine, domnule, nu e bine…. Înțeleg că este la modă să pui în cârca cuiva care deranjează cărțile pe care, cred unii că le-au făcut deja, lucruri vechi de….ani și ani. Înțeleg că nu ați găsit ceva mai interesant în ceea ce mă privește ?.

Pentru că mie chiar îmi pasă, în anul acesta în care am ocupat această onorantă funcție am reușit  să obțin modificarea și adoptarea unor acte normative de importanță deosebită  pentru Delta Dunării, pentru pescari, turiști și operatori economici, chiar pentru toți locuitorii județului Tulcea.

Cu permisiunea dumneavoastră, a celor care vă opriți uneori pe site-ul meu, dar mai ales cu speranța că veți avea răbdarea de a citi până la capăt, îmi permit să readuc în actualitate cele mai importante dintre aceste acte normative:

HG nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de management şi a Regulamentului Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. Prin acest act normativ, care era în circuitul de avizare din 2008, a fost aprobat Planul de management şi Regulamentul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” elaborat de ARBDD, cu sprijinul Consiliului Ştiinţific şi al Consiliului Consultativ de Administrare. Acesta vine în ajutorul tuturor celor care desfășoară activități economice în Delta Dunării. Stabilirea activităţilor economice permise în rezervaţie, clarificarea lucrurilor ambigui, va debloca atragerea fondurilor europene pentru proiectele  implementate prin Instrumentul Teritorial Integrat (I.T.I) din cadrul Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării.

Planul de management şi regulamentul Rezervației a fost elaborat și s-a implementat astfel  încât Rezervația să constituie un model de dezvoltare a comunităţilor umane în armonie cu mediul natural.

HG nr. 538/2015 pentru aprobarea Regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. Acest act normativ  a  abrogat prin art. 17  Ordinul  nr. 111 din 30 ianuarie 2007 pentru aprobarea Regulilor privind accesul şi circulaţia pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.

Adoptarea acestei Hotărâri de Guvern asigură eficientizarea controlului privind circulaţia şi accesul în perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, al navelor şi ambarcaţiunilor (reducerea vitezei maxime admise de circulaţie) şi contribuie la reducerea impactului negativ pe care îl are circulaţia navelor  asupra ecosistemelor , a habitatelor din întreg arealul. Deasemenea, răspunde numeroaselor solicitări venite de-a lungul timpului și ar ma fi :

*Permise gratuite pentru persoane fizice și juridice din perimetrul Rezervației și din localitățile limitrofe pentru ambarcațiuni

*Traficul naval pe canale navigabile și nu, în mod obligatoriu pe trasee turistice

*Acostările la malul natural sunt acum reglementate cu puncte clar stabilite

*Viteza de circulație în Delta Dunării reglementate clar

Am înaintat Guvernului Proiectul de Ordin comun pentru modificarea şi completarea Ordinului nr. 44/1195 din 18.02.2011 pentru aprobarea Normelor privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului în vederea practicării pescuitului comercial în habitatele piscicole naturale din ariile naturale protejate, prin care se dorește: introducerea unui nou articol care va avea următorul cuprins: “ în timpul desfășurării activității de pescuit comercial în zona RBDD, pescarii profesionițti dețin asupra lor licența de pescuit pentru nava/ambarcațiune și permisul de pescuit comercial “

În felul acesta se va ajunge la reducerea numărului de documente, la mai puțină birocrație în activitatea de control, astfel încât, pescarii comerciali să nu mai fie nevoiți să prezinte 5 documente la control. Am cerut, concret, introducerea Permisului de pescuit unic care conține toate celelate documente obligatorii.

Ordinul  nr.  1521/29.09.2015 privind aprobarea componenței Consiliului Științific al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. A fost abrogat Ordinul nr. 487/2013.

HG nr. 216/2015 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1217/2012 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a structurii organizatorice ale Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.

S-a revenit astfel la situația anterioară, scopul acestei HG fiind modificarea numărului (maximal) de posturi pentru aparatul propriu al Administraţiei Rezervaţiei de la 133 la 171. S -au creat astfel încă 38 locuri de muncă  și se eficientizează activitatea (curând voi dezvolta acest subiect).

Hotărârea de Guvern nr. 694/2015 privind suplimentarea bugetului Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului, pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de secetă și pentru asigurarea debitelor ecologice pe principalele canale, japșe și gârle pescărești din Delta Dunării. Prin acest act normativ iată, reușim să lucrăm la decolmatarea canalelor (lucru care nu s-a mai făcut de vreo 8-10 ani). O fi bine ?! Eu spun că da. Nu știu ce credeți dumneavoastră.

La toate acestea se adaugă proiectele pe care le avem în diferite faze de execuție și poate, n-ar fi lipsit de interes să vorbim și despre ele. Eu nu mă prefac doar că implementez proiecte, așa cum insinuați domnule/doamnă fără nume, și nici măcar nu o fac singur ci împreună cu o întreagă echipă de oameni specialiști și foarte serioși.

Din punctul meu de vedere Proiectele cu finanțare europeană, colaborarea cu mediul academic dar și cu societatea civilă și nu în ultimul rând cu localnicii, înseamnă Dezvoltare economică. Înseamnă Progres. Ar putea însemna bunăstare.

Ordinul despre care vorbiți dumneavoastră nu este lipsit de importanță și, spre surprinderea dumneavoastră, lucrăm de ceva vreme la rezolvarea acestei situații. Nu este ușor deloc. Anul acesta a însemnat un volum foarte mare de muncă dar nu ne plângem. Eu chiar nu mă plâng și vă asigur cu tot respectul că nu este vorba despre nepăsare.

Mie chiar îmi pasă. Nu vreau să fiu doar spectator în fața viitorului. Și nu sunt doar “cuvinte pompoase”, chiar mă interesează orașul în care trăiesc și felul în care se simt oamenii, care, ca și mine, au rămas acasă. Chiar dacă este greu. Și celor care au plecat le este greu. Și suntem cu toții vinovați. De aceea lucrez la un Proiect pentru Tulcea Mileniului trei. Nu mi-a plăcut niciodată să nu las lucruri concrete, serioase, de folos, în urma mea.

Eu sunt cetățeanul Simion Eduard Lucian. Prietenii îmi spun, după caz, Edi sau Luci. Dumneavoastră, cei care înfierați cu mânie proletară, fără să vă documentați, cine sunteți?  

Distribuie postarea

Google1

3 Responses to Cui îi este frică de potențiala mea candidatură la funcția de Primar al Municipiului Tulcea?

 1. solomencu petrus Răspunde

  13 noiembrie 2015 at 8:28

  Buna ziua Domnule Guvernator.Sunt o persoana cu nume(petrus solomencu)si chip, care sincer va doreste succes(daca veti candida)la alegerile locale ptr.functia de primar.Din punctul meu de vedere aveti destula experienta in administratia locala,iar pentru succes va trebuie multa,multa munca electorala si sper sa va inconjurati de oameni loiali dv.NU de oportunisti.Doamne Ajuta!

  P.S.Mai speram ca sindicatul de la ARBDD sa se afilieze la Fed.Ecologistul din Cartel ALFA.
  Toate cele bune!Petrus.

 2. LAZIA ION Răspunde

  5 decembrie 2015 at 4:22

  Lucian,
  Acum am citit intervenţia ta.
  Deşi nu fac parte din persoanele apropiate ţie, îmi permit să mă adresez simplu, Lucian, şi, sincer sunt încântat de decizia de a candida la primăria oraşului.
  Fără doar şi poate experienţa administrativă te recomandă, dar ar fi prea puţin.
  Experienţa ta este dublată de un sistem relaţional uman construit şi probat în timp, te recomandă sobrietatea, decenţa, onestitatea dar şi exigenţa de la care nu ai făcut rabat.
  Dificilă va fi, cred, alegerea ce o vei face în ceea ce priveşte tipul de candidatură, pe listele unui partid, ale unei alianţe sau poate independent.
  Fiecare opțiune cu plusuri şi minusuri, dar sunt convins că vei alege cea mai bună variantă.
  Mie nu îmi rămâne decât să îţi doresc să reuşeşti.

 3. Suciu Petru Răspunde

  25 februarie 2016 at 23:46

  Succes!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>