Postări pe Blog   |  Cota rămâne aceeași pentru pescarii de calcan din zona RBDD. Prohibiția pentru pescuitul sturionului prelungită.

Cota rămâne aceeași pentru pescarii de calcan din zona RBDD. Prohibiția pentru pescuitul sturionului prelungită.

LSÎn contextul în care moratoriul adoptat de România în anul 2006 privind prohibiția pescuitului de sturion se încheie luna viitoare, ne-am întâlnit (ARBDD) într-o dezbatere comună la Ministerul Mediului pentru analiza acestui subiect extrem de important. La dezbatere au mai participat reprezentanți ai Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură și specialiști din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti. Din studiile realizate în ultimii ani dar și din obligațiile externe care ne impun protecție sporită pentru această specie aflată în pericol ce se află pe Lista Roșie a Convenției de la Berna (sturionul), s-a decis continuarea prohibiției la pescuitul de sturion pentru o perioadă de cinci ani. Este o decizie de interes național și internațional pe care nu o ia ARBDD, este o decizie pe care o luăm de comun acord Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Externe, ARBDD, ANPA în condițiile în care România și Bulgaria sunt singurele țări membre ale Uniunii Europene care mai au populații viabile de sturioni sălbatici.

Trebuie să vă spun că am susținut în continuare soluționarea acordării unor subvenții pentru pescarii care aveau cotă de pescuit la sturion și pentru că am înțeles că este o chestiune care nu poate fi rezolvată decât la Bruxelles am inițiat deja o discuție pe această temă cu vicepreședintele Comisiei de pescuit din Parlamentul European, doamna Norica Nicolai, care ne-a promis că supune dezbaterii problema noastră.

Referitor la pescuitul din Marea Neagră pentru calcan, un subiect sugerat de îngrijorarea pescarilor din Sulina, voi spune concret că sunt niște probleme datorate raportării nu tocmai reale a pescarilor din zona litorală a județului Constanța, în sensul că se vor impune aici penalizări de 10 – 20% față de cota anului trecut .

Pe de altă parte, Președintele ANPA ne-a asigurat că pescarii de calcan din zona Rezervației Biosferei Delta Dunării vor avea aceleași cote de anul trecut pentru că raportările lor sunt cele care se regăsesc în realitate conform controalelor care s-au desfășurat în zonă. Atunci când au greșit au fost amendați și au înțeles că legile și regulamentele trebuie respectate.

Cert este faptul că monitorizăm cu mare atenție capturile de calcan și raportările pescarilor tocmai pentru a evita potențiale sancțiuni din partea Comisiei.

Distribuie postarea

Google1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>