Postări pe Blog   |  Adevărul despre plajele: Sulina, Sfântu Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia și Portița

Adevărul despre plajele: Sulina, Sfântu Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia și Portița

Ca urmare a faptului că au apărut în spațiul mediatic tot felul de informații, multe dintre ele eronate, referitoare la „urbanizarea” unor plaje sălbatice, aș vrea să vă informez care sunt coordonatele reale ale subiectului care a inflamat deja anumite …medii din zona de ONG-uri de profil, anumite interese pentru „senzaționalul” din mijlocul iernii sau, pur și simplu, oameni de bună credință care au reacționat neștiind despre ce este vorba.

Untitled-1

Pentru o armonizare eficientă a situaţiei reale din teren cu obligativitatea de protejare a unor ecosisteme specifice, ne-am propus efectuarea unui  studiu de impact privind suprafeţele din zona costieră, cu statut de plaje sălbatice, din perspectiva activităţilor turistice ce se desfăşoară în fiecare an în aceste zone. Cele 6 zone avute în vedere sunt situate în zona de dezvoltare durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) fiind localizate în Sulina, Sfântu Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia şi Portiţa.

În funcţie de rezultatele şi concluziile acestui studiu, pentru zonele în care se va constata că sunt antropizate şi că desfăşurarea activităţilor economice nu presupune un impact negativ de mediu, se va fundamenta solicitarea şi măsura în care este necesară schimbarea destinaţiei din plajă sălbatică în plajă turistică – pentru fiecare caz în parte – fără însă a se pune problema scoaterii acestor zone din administrarea ARBDD. Repet, pentru ca lucrurile să fie clare:  aceste plaje sunt populate pe tot parcursul sezonului estival în pofida monitorizării făcute de noi.
Forma sub care se propune administrarea pe viitor a acestor zone este cea de parteneriat cu autorităţile locale, în condiţiile de autorizare impuse de legislaţia specifică aplicabilă pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Suprafeţele avute în vedere vor fi determinate de studiul de impact şi nu vor fi mai mari decât cele în care s-au practicat aceste activităţi până în prezent.
Ca autoritate de mediu, ARBDD va stabili toate normele şi regulile impuse pentru desfăşurarea acestor activităţi sezoniere de aşa manieră încât să permită o cât mai bună protejare a ecosistemelor sensibile din zonă.
Propunerea rezultată va fi supusă analizei Consiliului Ştiinţific şi Consiliului Consultativ de Administrare şi va fundamenta o Hotărâre de Guvern ce va fi înaintată spre verificare şi avizare Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

 

Distribuie postarea

Google1

One Response to Adevărul despre plajele: Sulina, Sfântu Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia și Portița

  1. Grupul de Dezvoltare Durabila Răspunde

    4 februarie 2016 at 13:50

    Mi se pare o clarificare binevenita. La randul nostru am postat articolul pe pagina noastra de facebook, cu urmatorul comentariu: „Asa cum banuiam, sunt discutii de amenajare simpla a plajelor, nicidecum o dezvoltare imobiliara in zona. Subiectul a fost in mod intentionat manipulat in avand in vedere grupurile de interese care doresc sa construiasca in aria protejata. O veste proasta pentru acestia. Doar Bruxelles-ul poate aproba scoaterea unei suprafete de teren din aria protejata (indiferent cate presiuni fac la guvern, acesta are mainile legate). Dar salutam initiativa unei amenajari in stil eco a acestor plaje (daca se va realiza). Sunt zone unde merg deja turistii, iar un cos de gunoi, o cabina de schimb si un dus nu afecteaza mediul inconjurator.” https://www.facebook.com/gdd.romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>