Postări pe Blog | Comisia pentru relația cu UNESCO lucrează pentru obținerea statutului de Rezervație a Biosferei pentru o nouă zonă a Dunării: Parcul Natural Porțile de Fier
Am propus Comisiei permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, al cărei membru sunt, o întâlnire de lucru miercuri, 18 octombrie a.c., pentru a discuta despre potențialul statut de Rezervație a Biosferei a actualului Parc Natural ”Porțile de Fier”.
Parcul Natural Porţile de Fier este o arie protejată înfiinţată prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional – Secţiunea a III a – Zone Protejate, ca un areal în care diversitatea biologică și frumusețea peisajului pot fi valorificate în condiţiile păstrării nealterate a tradiţiilor, iar calitatea vieţii comunităţilor să fie rezultatul unor activităţi economice ale locuitorilor, deşfăşurate în armonie cu natura, așa după cum se întâmplă în Rezervația Bioferei Delta Dunării.
La reuniunea de lucru am invitat Reprezentanți ai Ministerului Mediului, Agentiei Nationale a Ariilor Naturale Protejate, Directorul Parcului Natural Porțile de Fier, Președintele Consiliul Științific al Parcului Natural, prof. Maria Patroescu, Reprezentanți ai Comisiei Naționale pentru România a UNESCO, Reprezentanți ai Comitetului Național Român MAB al UNESCO, D-l Ioan Jelev.
Principalele repere ale dezbaterii noastre sunt legate de situația actuală, când există confuzii legate de suprapunerea în întregime a noii rezervații a biosferei peste actualul parc natural și identificarea unui set de măsuri menite să prevină aceste confuzii. Ne-am propus un sistem decizional participativ pentru Rezervația Porțile de Fier, bazat pe analiza și hotărârile luate de autoritățile locale precum și elaborarea unei hărți detaliate de zonare din care să rezulte că toate zonele centrale (strict protejate) sunt înconjurate sau sunt adiacente unor zone tampon definite întocmai.
Reamintesc faptul că documentația de nominalizare a unei Rezervații a Biosferei ”Porțile de Fier”, a fost analizată de ICC – UNESCO, care a decis amânarea hotărârii de admitere, până la completarea documentației cu elementele suplimentare solicitate.
Printre altele, este necesară obținerea unui punct de vedere unitar al primarilor din zona Parcului Natural Porțile de Fier, realizarea unui sistem de guvernanță al parcului și rezervației care să corespundă tuturor funcțiilor noii entități parc/rezervație și propunerea unor măsuri clare care să înlăture posibilele confuzii între Parcul Natural și noua rezervație a biosferei, ale căror suprafețe se suprapun. Se vizează și o eventuală extindere a teritoriului rezervației biosferei față de cea a parcului natural existent) etc.
Comentarii recente