Postări pe Blog   |  Am obținut votul colegilor deputați și senatori pentru Legea care face dreptate pentru comunitățile din localitățile Crișan și Gorgova (Maliuc)

Am obținut votul colegilor deputați și senatori pentru Legea care face dreptate pentru comunitățile din localitățile Crișan și Gorgova (Maliuc)

Astăzi, 24 octombrie a.c., am susținut în plenul Camerei Deputaților, Proiectul de Lege privind trecerea unor suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” în domeniul public al comunelor Crişan şi Maliuc, judeţul Tulcea. Legea a fost adoptată cu 268 de voturi “pentru” dintr-un total de 274, un vot “împotrivă” și 5 abțineri. Vă prezint în continuare expozeul final pe care l-am avut la tribuna Parlamentului României pentru susținerea acestei Legi:

Vorbim despre o lege benefică, necesară, pentru două dintre localitățile din Delta Dunării, despre comunități greu încercate de-a lungul timpului de inundații, de perioade de izolare absolută, două localități  în care oamenii au învățat să trăiască cu ineditul și farmecul deltei dar și cu apele care le-au distrus în mai multe rânduri gospodăriile și locuințele dar nu și amintirile. Rădăcinile.

Astăzi, avem șansa să facem dreptate pentru comunitățile din localitățile  Crișan și Gorgova (Maliuc).

Untitled-2

Nu doresc să răpesc prea mult timp, dar, consider că suntem datori să privim retrospectiv și să ne amintim de faptul că Delta Dunării a trecut cu sacrificii imense de inundațiile din 1970 și 1974. Au fost apoi  sprijinite prin programul național să construiască  platforme îndiguite pentru  strămutarea  populației  afectate . Aceste platforme au fost construite în intravilanul localităților  pentru asigurarea de loturi individuale, necesare construcției de locuințe, în special pentru locuitorii afectați de inundații.

Prin Decizii succesive ale Consiliului Popular Județean Tulcea și ordine ale Ministerului Agriculturii,  platformele au fost trecute la Apele Române .

Programul național de protecție la inundații a hotărât ca după anul 1992 să se construiască diguri de apărare perimetrale zonelor intravilane iar platformele construite după inundațiile din 1970- 1974 au fost introduse prin PUG  în incinta  îndiguită  a localităților  Gorgova  și Crișan.  Pentru că ele nu mai corespundeau scopurilor pentru care au fost create.

Delta-Dunarii-Murighiol

La acest moment, intravilanul  acestor localități nu mai poate fi extins  din cauza îndiguirilor  perimetrale, dar, si pentru faptul că structura terenurilor limitrofe  reprezintă  bălți și ștufăriș, luciu de apă care aparține Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Toate studiile din teren demonstrează faptul că aceste platforme pot contribui cu success la imbunătățirea  considerabilă  a infrastructurii de turism, principala  alternativă de actualitate la activitățile tradiționale care asigurau locuri de muncă pentru localnici, și mă refer la pescuitul profesionist care trece printr-o criză  ca urmare a exploatării excesive. Vorbim  deasemenea, despre sprijinul real și speranța pe care o putem oferi tinerelor  familii prin acordarea de loturi pentru construirea de case de locuit  sau chiar de pensiuni agroturistice,  o șansă  pentru mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate care doresc să se întoarcă acasă,  pentru a rămâne în localitățile de domiciliu.

La fel de importante sunt și proiectele finanțate prin Programul de Investiții Teritoriale Integrate (ITI) acel instrument financiar , introdus de către Comisia Europeană (CE) pentru a stimula dezvoltarea teritorială. prin intermediul căruia  administrațiile locale pot dezvolta centre locale pentru activități tradiționale,  în calitate de proprietari  legali  ai acestor terenuri.

In finalul expozeului meu, doresc să felicit inițiatorul acestui Proiect , domnul fost senator Trifon Belacurencu, născut în Delta Dunării,  cunoscător al potențialului dar și a problemelor deltei, care nu a avut timp suficient pentru a – și vedea inițiativa tranformată  în LEGE .

Vă mulțumesc,  stimați colegi, pentru interesul și celeritatea de care ați dat dovadă și care a făcut ca un proiect de interes local, cu toate amendamentele  asumate de mine, care trenează de mai bine de trei ani, să prindă contur în ultimele șase  luni  și să primească votul dumneavoastră în dezbaterile din comisiile de specialitate  precum și avizul guvernului .

Vă rog să votati acest proiect de lege și vă mulțumesc anticipat pentru acest lucru în numele localnicilor din arealul deltaic  pentru că astăzi votați pentru Delta Dunării. Unică, neprețuită, locuită de oameni care merită acest efort din partea noastră.  

Simion Lucian Eduard, Deputat PSD Tulcea

Distribuie postarea

Google1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>