Postări pe Blog   |  16 Noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. “Ne-am propus să continuăm demersurile de înscriere a elementelor naționale în Patrimoniul UNESCO”

16 Noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. “Ne-am propus să continuăm demersurile de înscriere a elementelor naționale în Patrimoniul UNESCO”

delta-dunariiZiua Patrimoniului Mondial UNESCO din România a fost instituită prin Legea nr. 160/2013  și și-a propus printre altele promovarea elementelor noastre de patrimoniu mondial, pentru o mai bună cunoaștere a acestora, precum și locul pe care îl ocupă cultura română în cadrul valorilor culturale internaționale, să evidențieze necesitatea protejării și conservării acestora, oferindu-se, în același timp, și un plus de imagine la nivel internațional.

unesco1“Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO al cărei membru sunt, și-a propus, ca printr-o multitudine de acțiuni să promoveze imaginea României pe plan internațional. Pentru realizarea acestor deziderate, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO consideră că este necesară elaborarea unei strategii naționale, susținute de efortul conjugat al tuturor instituțiilor naționale implicate în problematica UNESCO.

Delta-Dunarii-MurighiolTrebuie să subliniez faptul că România este printre țările care își respectă angajamentele luate la nivel UNESCO. De aceea considerăm ca ar trebui să avem o reprezentare mai bună în structurile UNESCO și, în același timp, să continuăm în mod profesionist, cu argumente solide, demersurile de înscriere a elementelor naționale importante în Patrimoniul UNESCO și să susținem măsurile de protecție și conservare a monumentelor care sunt în Listă, dar sunt în pericol de a fi excluse.

Aș vrea să mai adaug faptul că în cadrul celei de-a 12-a sesiuni a Comitetului interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, ce va avea loc în Republica Coreea, Jeju, în perioada 4 — 9 decembrie 2017, se va discuta propunerea de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial a dosarului multinațional România — Bulgaria — Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei — Republica Moldova privind Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” ne-a declarat deputatul social-democrat cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România.

Untitled-2România are înscrise, pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, situl natural Rezervația Biosferei Delta Dunării (1991) și  șase obiective culturale, respectiv biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993), Mănăstirea Hurezi (1993), sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), cetățile dacice din Munții Orăștiei (1999), centrul istoric Sighișoara (1999), ansamblul bisericilor de lemn din Maramureș (1999) . În iulie 2017, mai multe păduri seculare de fag din România și din alte 11 țări europene au fost incluse, la cea de-a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial de la Cracovia, pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. (www.dobrogeanews.ro)

Distribuie postarea

Google1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>