Postări pe Blog   |  Am depus o inițiativă legislativă privind simplificarea modalității de angajare temporară a lucrătorilor trasfrontalieri

Am depus o inițiativă legislativă privind simplificarea modalității de angajare temporară a lucrătorilor trasfrontalieri

LucianEste deja cunoscut faptul că deficitul forței de muncă în plan local și național este tot mai mare cu fiecare zi care trece. Este un fapt care nu s-a întâmplat peste noapte, este rezultul exodului masiv: în ultimii ani românii au plecat în număr foarte mare în străinătate pentru un loc de muncă sau pentru alte oportunități.

După semnalele venite din partea mediului de afaceri, după ce am studiat cu mare atenție piața muncii (cererea și oferta), am scris o inițiațivă legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 194/2002 privind regimul străinilor din România republicată, cu modificările şi comletările ulterioare, şi a Ordonanţei nr.25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, inițiativă legislativă care urmează să între în dezbaterea plenului în această sesiune parlamentară și care poate fi completată/dezvoltată prin amendamente.

Așadar, după consultări numeroase cu mediul de afaceri, cu aociațiile profesionale, cu specialiști în domeniu, cu instutițiile de profil din România privind angajarea cetățenilor străini, am ajuns la o formă a inițiativei legislative menite să acopere o parte din nevoile angajatorilor dar și să simplifice, să ușureze, accesul lucrătorilor transfrontalieri din R. Moldova, Ucraina, Serbia la angajare (temporară) pe piața muncii de la noi.

Iniţiativa legislativă are drept scop eliminarea obţinerii avizului de angajare pentru lucrătorii transfrontalieri angajaţi temporar, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, față de maximum 6 luni (cum era prevăzut).

Așadar, s-ar elimina taxa pentru obținerea avizului în cuantum de 250 de euro și s-ar reduce semnificativ durata necesară angajării. O altă modificare pe care o promovez este cuantumul salariului lucrătorului/angajatului transfrontalier care, pentru prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă va trebui să fie plătit la nivelul câştigului salarial minim brut/țară, iar pentru lucrătorii cu o înaltă calificare,  salariul trebuie să fie cel puţin egal cu 4 salarii minime brute (nu de 4 ori salariul mediu brut pe ţară cum este în acest moment).

Așadar, ţinând cont de faptul că majoritatea lurătorilor transfrontalieri vor fi angajați în activităţi sezoniere precum: agricultura, servicii, turism, constructii, etc., este necesară modificarea prevederilor legislative pentru prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă, astfel încât salariul angajatului transfrontalier să fie cel puţin egal cu “venitul minim brut pe țară”, nu cu “venitul mediu brut pe țară” (avînd în vedere schimbările survenite în legile salarizării și a cuantumului salariului minim brut/țară care a ajuns la 1900 lei la acest moment).

Consider că propunerea iniţiativei legislative va aduce beneficii economiei româneşti şi va crea oportunităţi de colaborare mai strânse cu statele vecine.

Simion Lucian Eduard

Deputat PSD

Distribuie postarea

Google1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>