Postări pe Blog   |  2 Februarie 2018: Ziua mondială a Zonelor Umede atrage atenția asupra pericolelor iminente care pot afecta planeta odată cu schimbările climatice

2 Februarie 2018: Ziua mondială a Zonelor Umede atrage atenția asupra pericolelor iminente care pot afecta planeta odată cu schimbările climatice

LucianZiua mondială a Zonelor Umede, marcată în fiecare an pe 2 februarie, constituie un semnal benefic la nivel planetar și atrage atenția asupra pericolelor iminente care vin peste noi odată cu schimbările climatice. Tema din acest an, ”Zonele umede pentru un viitor durabil al zonelor urbane”este foarte importantă și extrem de generoasă dacă ne gândim la faptul că 4 miliarde de cetăţeni ai Planetei locuiesc în mediul urban. În anul 2050 se estimează ca acest număr să crească, populaţia mutându-se în oraşe în căutare locurilor de muncă şi a altor oportunităţi.

Delta-Dunarii-Murighiol

Viața a peste jumătate de miliard dintre locuitorii planetei depinde de pescuit şi acvacultură. De asemenea, spaţiile umede adăpostesc forme de viaţă foarte diverse, protejează litoralurile şi stochează dioxidul de carbon pentru a regla schimbările climatice.

Aflate la graniţa a două sisteme fizice şi ecologice diferite – acvatic şi terestru -, zonele umede sunt, din punct de vedere al biodiversităţii, printre cele mai productive ecosisteme din lume. Sub aspectul beneficiilor aduse comunităților umane, zonele umede se dovedesc de o importanță deosebită: constitutie valoroase resurse de apă şi au un rol esențial în circuitul apei în natură; funcționează ca veritabile filtre naturale pentru depoluarea apei; îmbunătățesc calitatea aerului la nivel local; pot constitui resurse valoroase de biomasă vegatală, peşte, cherestea, lemn pentru foc; reprezintă o adevărată “centură de siguranță” pentru reducerea inundaţiilor și prevenirea dezastrelor în zonele locuite; îmbunătățesc aspectul peisagistic și oferă spaţiu verde pentru relaxare În ultimul secol, peste jumătate dintre zonele umede au dispărut, iar restul sunt adesea degradate. La ora actuală, peste 2.224 situri din lume sunt înregistrate în Convenția Ramsar. România deține 19 zone umede întinse pe 1,16 milioane hectare.

România a aderat la Convenția Ramsar la 21 septembrie 1991, prin înscrierea Deltei Dunării pe lista siturilor acesteia. Până în prezent au mai fost înscrise pe lista Ramsar alte 19 situri de importanţă internaţională, dintre care cele mai cunoscute sunt Complexul Piscicol Dumbrăvița, Parcul Natural Porţile de Fier, Lacul Techirghiol, Lunca Mureşului, Insula Mică a Brăilei.

Actuala dezvoltare a așezărilor umane reprezintă o preocupare majoră pentru conservarea zonelor umede și pentru utilizarea lor înțeleaptă. Odată cu creșterea numărului orașelor, zonele umede sunt în pericol de a fi afectate. Acestea sunt adesea considerate ca fiind locuri pustii disponibile pentru aruncarea deşeurilor sau pentru a fi transformate în alte scopuri. Schimbările climatice din ultimele decenii, suprapopularea şi utilizarea necorespunzătoare atât a terenurilor, cât şi a resurselor de apă duc la degradarea acestor zone, a căror pierdere poate fi ireversibilă.

 

Distribuie postarea

Google1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>