Postări pe Blog   |  Cred că datoria noastră este să lucrăm pentru protejarea naturii și a omului în egală măsură. Amendamente pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 57/2007 (privind regimul ariilor naturale protejate)

Cred că datoria noastră este să lucrăm pentru protejarea naturii și a omului în egală măsură. Amendamente pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 57/2007 (privind regimul ariilor naturale protejate)

Lucian-natura2000-1La invitația colegului meu,  Eugen Neață, deputat de Vâlcea, am participat,  în calitate de vicepreședinte  al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, alături de colegi din Comisia pentru agricultură, silvicutură, industrie alimentară și servicii specifice și de alți parlamentari de Vâlcea, la dezbateri pe tema regimului ariilor naturale protejate și a dezvoltării durabile a acestora, unde conservarea habitatelor naturale, a florei și a faunei sălbatice trebuie îmbinată cu  activitatea economică care nu ar trebui să aibă de suferit.

Lucian-natura2000-3Mi-am expus și cu acest prilej punctul de vedere privind modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 57/2007 (privind regimul ariilor naturale protejate) la care lucrez împreună cu o echipă de experți în domeniu, pentru corectarea legislației,  astfel încât, să permită  îndreptarea unor erori administrative făcute în anul 2004, care au condus de-a lungul timpului la blocarea multor activități  economice vechi de sute de ani. În cazul nostru, multe exploatări de piatră și-au închis activitatea tocmai ca urmare a faptului că peste 70% din suprafața județului Tulcea se află sub incidența  Rețelei Natura 2000. Vorbim despre 41 de cariere din care: 26 în arii protejate, 2 în vecinătatea acestor zone, 13 în afara zonelor protejate. Așa după cum am mai spus, cred că datoria noastră  este să lucrăm pentru protejarea naturii și a omului în egală măsură.

Lucian-natura2000-2Amendamentele cu care voi veni se referă la faptul că „ modificarea limitelor ariilor naturale protejate,  în situația în care este posibil, prin scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă, pentru suprafețele respective, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate prin hotărâre a Guvernului, licențe de concesiune pentru exploatarea de resurse minerale neregenerabile . Noile limite ale ariilor naturale protejate  vor fi trasate astfel încât perimetrul exploatației de resurse neregenerabile să fie în afara ariei naturale protejate. Suplimentar, între noile limite ale ariei naturale protejate și limitele exploatării miniere va fi păstrată o zonă, tampon, cu lățimea de 100 metri, pe toată lungimea de graniță .

Modificarea se va realiza pe baza unui studiu de evaluare a biodiversității la solicitarea Administratorului ( custodelui ) în parteneriat cu beneficiarul exploatării . Studiul va urmări determinarea unei alte suprafețe adiacente actualelor limite ale ariei naturale protejate pentru care se va institui regimul de arie protejată. Studiul va fi avizat de Academia Romana ,Consiliul Stiintific al ariei naturale protejate , supus dezbaterii publice , aprobat prin HCL de UAT-urile implicate și aprobat de Ministerul Mediului. Suprafața minimă adusă în compensare va fi echivalentă cu suprafața scoasă de pe teritoriul ariei naturale protejate, majorată cu zona tampon si drumurile de acces la exploatare . Toate documentele referitoare la limitele terenurilor, cele introduse sau scoase de pe teritoriul ariei naturale protejate, după caz, vor fi însoțite de o documentație elaborată în sistemul de protecție STEREO 70 sau GIS.

Cererea de modificare a limitelor va fi însoțită de actele de reglementare a exploatarii (permis sau licenta de exploatare) și dovada dreptului de folosință a terenurilor ce urmează a fi exploatate.

Astfel, se poate îndreapta o greseală care este “plimbată” de ani buni de la un decident la altul și care, blochează activități economice tradiționale de care sunt legate interese comunitare majore și de care depinde soarta unui număr însemnat de angajați.

Distribuie postarea

Google1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>