Postări pe Blog   |  În R.S.Vietnam: România poate contribui prin experienţa pe care o are în managementul apei, protecţia mediului pentru proiectul Dunăre-Mekong

În R.S.Vietnam: România poate contribui prin experienţa pe care o are în managementul apei, protecţia mediului pentru proiectul Dunăre-Mekong

Lucian Vietnam02În perioada 27 martie – 3 aprilie a.c., o delegaţie a Grupului parlamentar de prietenie cu R.S. Vietnam am efectuat o vizită de lucru în R.S. Vietnam. Din delegaţie pe care am condus-0 în calitate de preşedinte al Grupului de prietenie, au mai făcut parte domnul deputat Alexandru Băişanu, vicepreşedinte al Grupului, domnul deputat Vasile Gudu, secretar al Grupului, şi domnul deputat Eugen Neaţă, membru al Grupului.
Pe perioada delegaţiei, Grupul parlamentar de prietenie a avut întrevederi cu Grupul omolog din Parlamentul R.S. Vietnam, condus de doamna Cao Thi Xuan, cu domnul Uong Chu Luu, vicepreşedinte al Adunării Naţionale, cu reprezentanţi ai conducerii oraşului Ho Chi Minh şi cu reprezentanți ai conducerii regiunii Ben Tre.
Lucian Vietnam01
De asemenea, programul a inclus două vizite de lucru, una în provincia Quang Ninh, la care a participat şi doamna Cao Thi Xuan, preşedintele Grupului omolog de prietenie, iar a doua a avut loc în provincia Ben Tre, unde s-au organizat întrevederi cu membri ai conducerii provinciei. Subliniem că provincia Ben Tre este înfrăţită cu judeţul Tulcea, încă din 2014, şi există mai multe proiecte comune care se află în desfăşurare.
Lucian Vietnam03
Unul dintre cele mai importante proiecte comune este proiectul Dunăre-Mekong, în cadrul căruia România poate contribui prin experienţa pe care o are în domenii precum managementul apei, interconectivitatea şi cooperarea transfrontalieră. În cadrul discuţiilor a fost subliniată proiectul Dunăre-Mekong dintre cele două state şi intenţia României de intensificare a cooperării pe mai multe planuri, inclusiv în cel economic.
Lucian Vietnam04
Cooperarea României cu R.S. Vietnam se materializează şi prin acordarea de către statul român a 20 de burse de studiu pentru studenţii vietnamezi, cooperare care a dus la formarea a peste 3.500 de specialişti vietnamezi care au absolvit universităţi în România.
În cursul vizitei, grupul român a avut întâlnire şi cu Asociaţia foştilor studenţi vietnamezi vorbitori de limbă română din Ho Chi Minh. În cadrul discuțiilor am menționat buna cooperare între universităţile româneşti şi cele vietnameze, cea mai nouă colaborare, în acest sens, fiind cea dintre Universitatea Politehnică Bucureşti şi Hanoi University of Science and Technology, arătând deschiderea totală şi pentru alte parteneriate universitare.
Untitled-2
Deasemenea, am reiterat solicitarea României de a fi susţinută şi de R.S. Vietnam pentru obţinerea unui mandat de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al O.N.U., pentru perioada 2019 – 2020.
În încheiere, a fost lansată invitaţia către partenerii vietnamezi de a participa la Forumul Economic Francofon pentru Europa Centrală şi de Est, care va fi organizat de România pe parcursul anului 2018.

Distribuie postarea

Google1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>